
OM OSS
Stadshusets Vänner arbetar för att :
Bevaka Stadshusets kulturvärden
Öka kunskaperna om Stadshuset som kulturbyggnad
Främja ett varsamt nyttjande av Stadshuset
Stadshuset
Stadshuset invigdes 1923. Det vänder sig mot Mälarens vatten och är en magnifik mötesplats för politiker och stadens gäster. Med sina skulpturer, tavlor och möbler speglar Stadshuset såväl sin samtid som stadens och landets historia. Stadshustornet har blivit en viktig symbol för staden och från dess krön har man en fantastisk vy.
Nobelfesten har gjort Stockholms Stadshus känt över hela världen. Statvåningen med bland annat Gyllene salen och Prinsens galleri, upplåts till statsbesök, mottagningar m.m. Här sker också de borgerliga vigslarna. Stadshusets orgel är en av Europas största och finns i Blå hallen.
Stadens politiker sammanträder i Rådssalen där takstolarna är vackert dekorerade och synliga ända upp mot nocken. Flera andra stilfulla sammanträdesrum finns i Rådskorridoren. Stadshuset är arbetsplats för stadens borgarråd och tjänstemän.
Besökare som kommer vattenvägen möter trädgården. Nedre delen är låg för att närma sig Mälarens vattenyta. Den västra delen utgörs av en barockträdgård med klippta häckar.
Stadshuset ritades av arkitekten Ragnar Östberg. Hantverkare utformade detaljerna i huset och dess inredning. De samarbetade med arkitekter och konstnärer i en så kallad bygghytta på platsen.
Alla arbetade sida vid sida och bidrog med idéer till bygget. Det är en anledning till de många ändringar som kom till under själva byggnads-tiden. För möbler och inventarier svarade Gunnar Asplund, Carl Malmsten, Ernst Spolén, Melchior Wernstedt med flera. Maja Sjöström skapade textilierna.
Kända konstnärer bidrog till husets utsmyckning. Bland dessa kan nämnas Prins Eugen, J.A.G. Acke, Carl Eldh, Christian Erikson, Einar Forseth, George Pauli, Gustaf och Aron Sandberg, Maja Sjöström, Axel Törneman samt Axel Wallert.
Det första spadtaget togs 1912. Först 1923 stod huset färdigt och invigdes
Det första spadtaget togs 1912. År 1923 stod huset färdigt och invigdes med pompa och ståt av kung Gustav V. Invigningstal hölls av Verner von Heidenstam.
Stadshusets Vänner har bildats för att bidra till bevarandet av Stadshuset, dess konst och inventarier samt för att göra Stadshuset mer känt bland invånarna.
Som medlem får du
Delta i evenemang som arrangeras av föreningen såsom föredrag och studiebesök om konst och arkitektur.
15 % på alla inköp i Stadshusshopen
Bli medlem
Medlem blir du genom att sätta in medlemsavgiften som är 150 kr per år på plusgiro 441 86 96-3. Ange namn och adress samt e-postadress.
Styrelsen 2025
Margareta Björk ordförande
Johan Haage
Katja Morander
Gunnar Björkman
Martha Bojassen
Caroline Edman
Ann-Katrin Pihl Atmer
Anna Klöfver
Susie de Ciutiis